Grønn byggebransjereform
Skriv inn tekst her
I byggebransjen i osloområdet blir det forbud mot vikarbyråer.
De mener omfanget av innleid arbeidskraft fortrenger faste ansettelser, gir grunnlag for sosial dumping og undergraver rekruttering og fagkompetanse.
ikke minst fordi arbeidsgiverne investerer mer i kompetansen deres, sier hun.
Hun viser til at produktivitetskommisjonen i 2015 dokumenterte at mangelen på ordnede forhold i byggebransjen hadde svekket produktiviteten.
Omfattende tiltak
I tillegg til forbudet i byggebransjen er det tre hovedtiltak til regjeringen vil sende på høring:
• De vil endre arbeidsmiljøloven for å oppheve adgangen til innleie ved arbeid av midlertidig karakter.
• De vil gi innleide arbeidere flere rettigheter og blant annet gjøre at de raskere vil få krav på fast ansettelse ved lengre tids innleie.
• De vil innføre en egen godkjenningsordning for bemanningsselskaper for å luke ut useriøse selskaper.
Men den langsiktige løsningen er en annen sysselsettingspolitikk som bygger opp under fagutdanning og lærlinger. Dette forbudet vil kunne være veldig positivt for å få det stabile fagmiljøet som kreves for å utdanne flere lærlinger og få ordnede forhold så det blir attraktivt for ungdom å søke deg til disse utdanningene, sier Espe.
Ved entreprise setter byggeselskaper ut deler eller hele oppdrag til andre selskaper, som utfører jobben med sine egne ansatte.
- En konsekvens vil da kunne bli at mange bemanningsselskaper omdanner seg til entreprenørbedrifter, og at man da vil kunne få entreprise i stedet for innleie.
Derfor er avgrensing mellom hva som er entreprise og innleie viktig. Det er flere bemanningsselskaper som kamuflerer virksomheten. Ved entreprise gjelder ikke innleieregler og likebehandlingsprinsippet. Dermed er det mange som kamuflerer innleie som entreprise.